Usein kysyttyä
En ole saanut lippua ja saapumisohjeita? Tuleeko kuitin lisäksi erillinen lippu?
Oston jälkeen teille on lähtenyt automaattinen sähköpostiviesti, joka sisältää liput ja saapumisohjeenne. Valitettavasti useimpien sähköpostien filtterit luokittelevat viestin roskapostiksi. Tarkistahan siis roskapostikansion puolelta, lippusi on todennäköisesti siellä!
Mistä on kyse?
Underneath on immersiivinen ja osallistava teos. Esitys on labyrinttimaisen reitin muotoinen taide-elämys maan alla. Jokainen katsoja astuu sisään yksin, ja kohtaa matkallaan reitin varrella esiintyjiä, nykysirkusta, nykytaidetta ja musiikkia. Teoksessa ei ole käsikirjoitettua tarinaa, vaan esitys muokkautuu jokaisen osallistujan valintojen mukaan henkilökohtaiseksi matkaksi. Underneath on vierailu toisessa ulottuvuudessa, jossa pääset kohtaamaan taiteen lisäksi myös itsesi kaikessa rauhassa.
Onko teos esteetön?
Esitys on valitettavasti esteellinen esitystilan vuoksi. Tilassa on pitkät rappuset, kapeita käytäviä ja vaikeakulkuisia paikkoja. Esityksessä on myös hämäriä kohtia, vilkkuvia valoja ja kovia ääniä. Olethan yhteydessä, mikäli sinulla on esteellisyyteen liittyviä kysymyksiä, niin autamme parhaamme mukaan!
Mistä saan lippuja? Mitä lippu maksaa?
Saat lippuja verkkokaupastamme. . Lippuja vapautetaan esityksiin portaittain. Voit myös tiedustella varauksia esityksiin, jotka eivät ole vielä myynnissä, sähköpostitse hello@recoverlaboratory.com tai lähettämällä Facebookissa viestin. Jos lippuja on jäljellä, niitä on saatavilla myös ovelta. Normaalilippu maksaa 35 euroa, alennuslippu opiskelijoille, työttömille, asevelvollisuutta suorittaville ja eläkeläisille on 25 euroa.
Miten kannattaa pukeutua? Onko narikkaa?
Pukeudu mukaviin vaatteisiin ja hyviin kenkiin. Luolassa on viileää, joten saavu ulkovaatteissa. Älä ota isoja laukkuja mukaan. Voit jättää isommat tavarasi meille lipunmyyntiin teoksen ovelle.
Miten löydän perille?
Saat lipun ostaessasi ohjeet saapumiseen. Esitys on Helsingissä maanalaisessa väestönsuojassa Meilahdessa, Valpurinpuiston alla. Jos saavut osoitteeseen Valpurintie 5, näet meidät puiston puolella.
Kauanko esitys kestää?
Esityksen kesto riippuu omasta tahdistasi. Arvio on noin tunti, mutta kesto voi olla myös pidempi tai lyhyempi riippuen itsestäsi. Sinulla ei ole aikarajaa.
Mitä saan tehdä? Tarvitseeko minun osallistua kohtauksiin?
Täällä vapaus on sinun. Voit seurata labyrintin elämää joko sivustakatsojana, ohikulkijana, tai osallistua kommunikoimalla luolan olentojen kanssa. Täällä saat tehdä omat valintasi. Taideteoksiin saa koskea, ellei sitä ole erikseen kielletty. Kunnioita toisten henkilökohtaista tilaa. Käyttäydy hyvin ja kunnioittavasti. Puhuminen on kielletty. Älä käänny takaisin reitilläsi tehtyäsi valintasi labyrintissa.
Esitykseen mennään yksin sisään. Näenkö matkalla muita ihmisiä, voinko ohittaa, voinko tavata seuralaiseni esityksessä?
Recover Laboratoryn esityksissä sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus ja lupa kokea taide rauhassa ja yksin. Saatat kohdata muita katsojia matkallasi, mutta toivomme sinun kunnioittavan muiden kokemusta hiljaisuudella. Saat ohittaa muita, ja muut saattavat ohittaa sinut, jokaisen matka on erilainen. Sinulla on lupa viettää niin paljon tai vähän aikaa eri kohdissa kuin haluat, ota oma aikasi. Jos haluat, voit jäädä odottamaan jälkeesi lähtenyttä ystävää, mutta suosittelemme ottamaan tämän ajan itsellesi. Jutteleminen ystävän kanssa ei ole sallittua.
Onko esitys pelottava? Säikytelläänkö siinä?
Esitys saattaa tuntua joissain kohdissa pelottavalta joillekin katsojille, sillä maanalaisessa tilassa ei ole perinteisen teatterikatsomon tuomaa turvaa. Esityksessä olet ja liikut yksin tilassa, joka on joskus pimeä, etkä tiedä mitä kohtaat seuraavaksi. Esitystä ei kuitenkaan ole käsikirjoitettu pelottavaksi. Kaikki labyrintin hahmot (esiintyjät, joita kohtaat matkan varrella) ovat uteliaita ja turvallisia, he eivät halua säikyttää sinua. Jos sinusta tuntuu pelottavalta tai ahdistavalta, pysähdy hetkeksi ja hengitä syvään. Olet turvassa. Voit missä vaiheessa tahansa lähestyä esiintyjää, ja kertoa jos sinua huolettaa jokin, niin he ohjaavat sinut eteenpäin. Teoksessa ei ole jump scare -tyylistä säikyttelyä, vaan matka on kaunis ja turvallinen. Voit osallistua tasan haluamallasi intensiteetillä: voit ottaa kontaktia esiintyjiin, tai katsoa kauempaa. Täällä vapaus ja vastuu on sinulla.
Voiko labyrinttiin eksyä? Entä jos haluan poistua esityksestä?
Jossain vaiheessa suuntavaisto saattaa kadota, mutta tästä tunteesta kannattaa nauttia. Jos sinulla on epämukava olo, voit lähestyä esiintyjää, niin he ohjaavat sinut oikeaan suuntaan, mistä löydät tiesi ulos. Jokainen saa kulkea omassa tahdissaan.
Olen myöhässä, mitä nyt?
Emme valitettavasti voi päästää myöhästyneitä sisään. Ole yhteydessä, niin voimme yrittää etsiä sinulle toisen ajan.
Voinko juoda muutaman cocktailin ennen esitystä?
Emme voi päästää selvästi päihtyneitä osallistujia esitykseen heidän oman turvallisuutensa, sekä muiden katsojien ja esiintyjien turvallisuuden takaamiseksi.
Miksi esitys on K18?
Esityksen teemat ja tunnelma ovat aikuisille suunniteltu. Lapsia emme myöskään voi päästää yksin teokseen, sillä se kuljetaan läpi yksin. Jokainen henkilö on vastuussa itsestään ja omasta kokemuksestaan, sekä siitä, että kunnioittaa muiden kokemusta ja rauhaa teoksessa.
Onko esityspaikalla WC?
Teoksen sisältä voi löytää yhden yleisö WC:n reitin varrelta. Voit käydä siellä kävellessäsi teoksessa, mutta huomaa, ettet voi palata takaisinpäin WC:lle.
Kuka vastaa esityksen turvallisuudesta?
Esityksen turvallisuuden vastuullinen tuottaja on Recover Laboratory Ry, turvallisuussuunnitelmasta konsultoidaan Helsingin Kaupungin Pelastuslaitosta. Henkilökunta on koulutettu toimimaan poikkeavassa esitystilassa. Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin turvallisuudesta.
Kuka rahoittaa labyrintin tekemisen?
Esityksen rahoitus koostuu Sirkuksen tiedotuskeskuksen tuotantotuesta, Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen apurahasta, Sokanen Oy:n rahoituksesta sekä lipputuloista. Lisäksi esitystä ovat mahdollistamassa useat kumppanuudet kuten Helsingin kaupungin pelastuslaitos, ja suuri työryhmä sekä tukijat, jotka uskovat teokseen.
Miten labyrintti syntyi? Kuka labyrintin rakentaa? Kuka siinä esiintyy? Kuinka usein niitä järjestetään?
Recover Laboratory sai alkunsa vuonna 2014 kun Turun taideakatemiassa sirkusta opiskellut ohjaaja Miradonna Sirkka halusi tuoda nykysirkuksen ulos black boxista ja luoda esityksen, jossa katsojilla on oma vapaus. Tämän jälkeen mukaan on liittynyt taiteellinen johtaja ja kuvataiteilija Sofi Häkkinen ja elämyssuunnittelija/tuottaja Inna Huttunen ja labyrinttejä on rakennettu vuodesta 2014 asti joka vuosi eri paikkoihin Turussa, Helsingissä ja Tukholmassa. Kolmikko muodostaa Recover Laboratoryn ytimen, ja teoksiin kootaan aina työryhmä uudelleen tilan ehdoilla. Koko työryhmän löydät teoksen sivuilta . Ryhmä pyrkii tekemään joka vuosi uuden labyrintin vaihtuviin tiloihin ja tuottaa rinnalla monia muita esityksiä ja taide-elämyksiä.