ILTAKÄVELY
Monitaiteinen iltakävely kaupunkitilassa
Ensi-ilta: 15.5. Helsinki


Hetkinen, miten tämä tuttu kaupunki tuntuu jotenkin eriskummalliselta tänä iltana? Kerrostalon ikkunasta vilahtaa jotain, mikä se oli? Auki revitty Hämeentie näyttääkin taidenäyttelyltä, korviin kantautuu tunnelmallista äänimaisemaa ja pelikentällä tavallinen pelihetki näyttää jotenkin...kummalliselta? Kaupungin sopukassa lymyää kiehtovia olentoja. Seuraan niiden kartoittamaa reittiä ja yhtäkkiä tuttu kaupunki aukeaa edessäni uudessa valossa. Kas, kulman takana korkeuksissa hulmuaa muovihuntu, sitten mäkeä alas, katseet kohtaavat, kiinnitän huomiota liikkeeseen. Meren edessä kohoaa musta hiilikasa. Kaupunki syleilee minua ja näitä kummallisia olentoja kesää kohti kääntyvässä ilta-auringossa, näyttäen piilotetun puolensa.
MITÄ?
Recover Laboratory vastasi koronan aiheuttamaan erityistilanteeseen taiteellisella iltakävelyllä turvavälejä kunnioittaen. Halusimme tuoda ihmisille väläyksen iloa, toivoa, etäisiä kohtaamisia ja taidetta tähän erikoiseen tilanteeseen. Toukokuussa Helsingissä toteutetussa loppuunmyydyssä esityksessä toimme rakastetun maanalaisen immersiivisen labyrinttimme olennot kaupungille turvavälejä kunnioittavan iltakävelyn muodossa.
Iltakävely on kokoelma kohtauksia, jotka tapahtuvat kaupunkitilassa. Katsojat kävelevät yksin tietyn reitin kohdaten sen varrella hahmoja ja muita esiintyjiä. Teoksessa on mukana tusina taiteilijaa muun muassa nykysirkuksen, musiikin ja tanssin aloilta. Iltakävely on suunniteltu ja toteutetaan sosiaalista välimatkaa kunnioittaen ja ilman minkäänlaisia lähikontakteja.
MITEN?
Helsingin toteutuksessa katsojat kulkivat ennalta suunnitellun reitin Merihaka-Suvilahti-Kallio -akselilla. Ostaessaan lipun katsoja sai kartan, johon oli merkitty eri esitysten tapahtumapaikat. Jokainen katsoja sai oman lähtöajan, jolloin yleisö jakaantui esityspisteille niin, että sosiaalisen etäisyyden ja tämänhetkisten rajoitusten periaatteita kunnioitetaan. Esiintyjien lähelle ei päässyt, vaan heidät kohdattiin sallitun matkan päästä, eikä lähikontaktin syntyminen ollut mahdollista. Tässä teoksessa kontakti tapahtui puheen, katseen, kehon liikkeiden ja viestintävälineiden avulla.
MIKSI?
Koska olemme pieni toimija, meidän on mahdollista mukautua nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Erikoisalaamme ovat paikkasidonnaiset, immersiiviset teokset. Tämän vuoksi koemme velvollisuudeksemme tuoda taidetta myös tähän hetkeen – taide ei ole luksustuote, jota on tarjolla vai silloin, kuin asiat ovat hyvin. Sillä on tärkeä merkitys yhteiskunnassa, ja sen on etsittävä keinoja toimintaan kriisitilanteesta huolimatta.
Tarjoamme kohtaamisen, kuulluksi- ja nähdyksi tulemisen tunteen osallistujille ja taiteilijoille. Työllistämme työttömäksi jääneitä ammattitaiteilijoita ja hyödynnämme paikkasidonnaisen taiteen erityisosaamistamme tilanteeseen sopivalla tavalla. Teos on iloinen muistutus yleisölle siitä, että elämä jatkuu. Taide on ikuista ja tärkeää, se auttaa meitä jaksamaan. Kohtaukset nivoutuvat yhteen surrealistisella matkalla, jossa tutusta kaupunkikuvasta nouseekin yhtäkkiä eteeen jotain kiehtovan erikoista, avaten ajatuksien reittejä totutuista uusiin ja ihmeellisiin.
Aiemmissa teoksissamme performanssi on aina pohjautunut kohtaamiselle, kuuntelulle ja katsomiselle. Aidolle ihmisten väliselle kommunikaatiolle, joka tapahtuu taiteen välityksellä. Yksi tärkeistä teemoistamme on nähdyksi tuleminen, sekä yhteisöllisyyden tarve. Tämä näkyy aiemmista teoksistamme saamissamme kommenteissa: “Ennen kaikkea kohtaaminen oli kuitenkin jotain, jota olin tietämättäni kaivannut. Tuntui kummallisen hyvältä tulla nähdyksi ja olla turvallisesti hiljaisessa vuorovaikutuksessa tuntemattoman kanssa. Nähdyksi tulemisen tarve ja vastapuolena sen pelko taitavat toisaalta olla ihmiseen sisäänrakennettuja ominaisuuksia.”
Koemme, että nyt jos koskaan tämä taiteen mahdollistama yhteyden kokemus on ihmisille tärkeää.
KUKA?
Teoksen toteutuksesta vastaa Sofi Häkkisen, Miradonna Sirkan ja Inna Huttusen luotsaama poikkitaiteinen taideryhmä, Recover Laboratory. Ylpeinä voimme kertoa, että teoksen kumppani on Kaiken Keskus , josta Suomen merkittävimpiin immersiivisen teatterin tekijöihin kuuluva Samee Haapa (Sami Henrik Haapala) toimii teoksen neuvonantajana ja ulkoisena silmänä. Teoksen työryhmään kuuluvat ammattitaiteilijat Aleksi Kinnunen, Anna Pesonen, Anna Valpuri Kankila, Annemari Kiviniemi, Hedda Liukkala, Iida-Liina Linnea, Janne Masalin, Eeva Lietonen, Jenny Mansikkasalo, Lauri Kallio, Miina Penttinen, ja Samuli Kivelä.
Entä COVID-19 ja turvallisuus?
Vastuullisuus ja turvallisuus on meille tärkeää. Kaikki osallistujat saivat turvallisuusohjeet, joita he sitoutuvat noudattamaan. Löydät täältä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
YHTEISTYÖSSÄ
Kaiken Keskus
TEOKSEN MAHDOLLISTAVAT
Nähdään pian Kalliossa!