Aiemmat tuotannot
Labyrintit
Taiteellinen pääteoksemme on paikkasidonnainen, monitaiteinen ja immersiivinen labyrintti. Kyseessä on poikkitaiteinen teos, jossa yhdistellään etenkin nykysirkusta ja nykytaidetta, sekä muita taiteenaloja. Paikkasidonnaiset labyrintit rakennetaan aina tila edellä: tila on ensimmäinen esiintyjä labyrinttiteoksissa. Labyrintti on paikka, joka on suunniteltu vetämään kokijan ajatukset tuntemattomaan ja fokuksen omaan itseen. Labyrinteissa rikotaan neljättä seinää ja muutetaan katsoja-esiintyjä -suhdetta, kokijan kulkiessa omaa tahtiaan reittimuotoisen teoksen sisällä. Matka on henkilökohtainen kokemus, jonka aikana voi osallistua teokseen haluamallaan tavalla. Labyrinttiin astuessa tipahtaa absurdin surrealistiseen Recover-olentojen ulottuvuuteen.
Tutustu alla aiempiin labyrintteihimme.
2018: UNDERNEATH
Helsinki, maan alla
26.9.-19.12.2018
Keskellä puistoa seisoo yksin suuri, musta kuutio. Avaat sen painavan oven, ja usvainen ilma kiertyy ympärillesi. Kävelet alas portaita, ja sadannella askelmalla tunnet olevasi jo syvällä maan alla. Hengityksesi höyrystyy hämärässä ilmassa, katon rajassa kiemurtelee kiinnostunut hahmo. Kulman takana kohtaat lempeän katseen, hitaan liikahduksen ja ohikiitävän ajan. Olet astunut labyrinttiin.
Recover Laboratoryn vuoden 2018 suurteos, Underneath, meni ihon ja maan alle. Teos oli absurdi matka ihmiseen ja omaan itseen väestönsuojassa Helsingin Meilahdessa. Siellä maan alla, jossa kaikella on merkitys, pääsi pakenemaan arkea täysin toiseen ulottuvuuteen, kaiken alapuolelle.
Underneath oli maanalainen, taiteenalojen rajoja venyttävä labyrintti. Jokainen katsoja astui reitille yksin, mikä takasi erittäin henkilökohtaisen taidekokemuksen. Matkan varrella katsoja kohtasi taidetta; sirkusta, teatteria, musiikkia, kuvataidetta, ääntä, valoa, videota – mitä vain. Kaikki nämä osat muodostivat hiukkastasolta universumin kokoiseksi laajenevan kokonaisuuden. Jokainen osa tutki ihmistä ja ihmisyyden kokemusta erilaisella tavalla. Matkan varrella sai osallistua, katsoa, tunnustella, vetäytyä – kokea miten haluat.
Underneath oli tila, jossa voi kokea olevansa turvassa ja oikeasti yksin omien ajatustensa kanssa. Reitillä kohdattavat esiintyjät olivat uteliaita ja kummallisia hahmoja, joista on kuoriutunut pois ihmisen pelko ja viha. Ne johdattelivat katsojan ajatuksia tämän oman mielen sopukoihin. On olemassa vain tämä hetki ja tämä tilanne, ja ikuinen uteliaisuus.
1200 katsojaa koki Underneathin sen kolmen kuukauden esityskauden aikana.

Ohjaus ja taiteellinen suunnittelu: Miradonna Sirkka and Sofi Häkkinen
Tuotanto ja kokemussuunnittelu: Inna Huttunen

Esiintyjät:
Iida-Liina Linnea
Emmi Myrskog
Anna Kankila
Aleksi Kinnunen
Samuli Kivelä
Hedda Liukkala
Riku Nieminen
Anna Pesonen

Tuotantoassistentti: Emmi Myrskog
Äänisuunnittelu: Samuli Kivelä, Aleksi Kinnunen
Lavastus ja tekninen toteutus: Sofi Häkkinen, Inna Huttunen, Anna Pesonen, Mia Rantavaara, Martta Jylhä
Valokuva ja video: Iida-Liina Linnea, Aleksi Hornborg
YHTEISTYÖSSÄ
TEOKSEN MAHDOLLISTIVAT
2017: JOY OF SPLEEN // HELSINKI
(Suomenlinna-versio)
Helsinki, Suomenlinna (FIN)
Viaporin Kekri 4.–5.11.2017
/////Spleen (ranskaa) tarkoittaa modernille (etuoikeutetulle) ihmiselle ominaista melankoliaa. Se on eräänlainen irrallisuuden, tylsyyden ja surun tunne; avuttomuuden ja tarkoituksettomuuden kokemista. Spleen on jatkuva ja pysyvä henkilökohtainen katastrofi, se on harmaa ja syvän sininen. Melkein musta, muttei kuitenkaan koskaan täysin./////
Recover Laboratory – Joy of Spleen on immersiivinen live-installaatio, rituaalinomainen performanssi. Se on saanut innoituksensa osittain Botticellin kuuluisasta Venuksen syntymä-maalauksesta, sekä osittain Baudelairen melankolisesta spleen-runoudesta.
Teos koostuu erilaisista reiteistä ja käytävistä, joissa on performansseja, taideteoksia, videota, immersiivisiä installaatioita, valoa ja ääntä. Ne johdattavat osallistujaa labyrintin keskustaa kohden, jossa on jäljellä enää tyhjyys.
Lue lisää Kulttuurikuuri-blogista . (in Finnish)
Käsikirjoitus: Sofi Häkkinen & Riku Nieminen
Ohjaus: Miradonna Sirkka & Sofi Häkkinen
Tuotanto ja kokemussuunnittelu: Inna Huttunen
Esiintyjät: Hedda Liukkala, Iida-Liina Linnea, Aleksi Kinnunen, Samuli Kivelä, Miradonna Sirkka, Anna Kankila, Riku Nieminen

Tekninen toteutus ja lavastus: Sofi Häkkinen, Anna Pesonen, Inna Huttunen
Video: Sofi Häkkinen
Valosuunnittelu: Sofi Häkkinen, Inna Huttunen
Äänisuunnittelu: Samuli Kivelä, Aleksi Kinnunen, Mika Jokela
Pukusuunnittelu: Hanna Herva

Kiitos: Paula Lappalainen / Suomenlinnan hoitokunta, Violeta Salonen, Nhi Cao, Mella Pesonen, Ella Sinisalo, Henna, Elvia Sultana, Satu Anonen, Marika Zinchenko, Maria Salonen, ,Anna Suonsyrjä, Aarne Saarinen, Rapa Ripa, Jonne Harja, Eva Korhonen, Sirkuksen tiedotuskeskus, Agnes Kaszas / InsideOut Escape Games, Pasi Warsell / Cirko - Uuden sirkuksen keskus, Ropsi, Jaakko Törmänen, Bright Finland, K-rauta, Ville Hakulinen, Mika Jokela, Suomen Puolustusvoimat
Kokemus, joka vielä lähes viikkoa myöhemminkin jättää osin sanattomaksi. Yllätyin siitä, miten vahvoja tuntemuksia esitys minussa herätti. Rentouduin, ulkomaailma unohtui, todella uppouduin esityksen absurdiin maailmaan.
www.kulttuurikuuri.fi
I left the experience in an altered state of consciousness than when I entered. Really powerful!
A viewer
2017: JOY OF SPLEEN // STOCKHOLM
World premiere
Stockholm, Kummelholmen (SE)
Stockholm Fringe Festival 6.–9.9.2017
///// Spleen (ranskaa) tarkoittaa modernille (etuoikeutetulle) ihmiselle ominaista melankoliaa. Se on eräänlainen irrallisuuden, tylsyyden ja surun tunne; avuttomuuden ja tarkoituksettomuuden kokemista. Spleen on jatkuva ja pysyvä henkilökohtainen katastrofi, se on harmaa ja syvän sininen. Melkein musta, muttei kuitenkaan koskaan täysin. ////
Joy of Spleen, Recover Laboratoryn ensimmäinen kansainvälinen teos rakentui Tukholmaan Kummelholmenin vanhaan lämmitystehtaaseen. Teos oli osa Stockholm Fringe Festivalia vuonna 2017. Joy of Spleen oli ehdolla kolmen parhaan joukossa festivaalin Grand Prix -palkintoon sadan esityksen joukosta, joita oli 32 maasta. Recoverin tunnusomainen villi ja kunnianhimoinen tekotapa ansaitsi ryhmälle Festival Spirit -palkinnon.
Käsikirjoitus: Sofi Häkkinen
Ohjaus: Sofi Häkkinen & Miradonna Sirkka
Tuotanto ja kokemussuunnittelu: Inna Huttunen

Esiintyjät: Hedda Liukkala, Iida-Liina Linnea, Aleksi Kinnunen, Samuli Kivelä, Miradonna Sirkka, Mika Jokela

Lavastus ja tekninen toteutus: Sofi Häkkinen, Anna Pesonen, Mika Jokela, Mia Rantavaara, Inna Huttunen
Vieraileva videotaiteilija: Hinni Huttunen
Videosuunnittelu: Anna Björklund, Sofi Häkkinen
Valosuunnittelu: Mika Jokela, Sofi Häkkinen, Anna Pesonen, Inna Huttunen
Äänisuunnittelu: Samuli Kivelä, Aleksi Kinnunen, Mika Jokela, Jaakko Törmänen
Pukusuunnittelu: Hanna Herva

Kiitos: Åbo Svenska Teatern, Cirko - Uuden sirkuksen keskus, Sirkusinfo, Finlands Institutet, Serot, Materialshop, Viking Line, InsideOut Escape Games, Mattolaituri, Anni Metsälehto, Iinu Torniainen, Annemari Kiviniemi, Pasi Warsell, Ropsi, Jaakko Törmänen, Onni Boi, Maiju Saarimaa, Riku Nieminen, Jenny ja Jimi, Anna Björklund, Heidi Hellsten, Thelma, Jukka Häkkinen, Ville Hakulinen, STOFF2017, Kummelholmen: Jan Watteus & Thorbjörn Johansson, Orion Theatre, Kungliga Konsthögskolan
I hope you somehow know what you did to me. I will never forget this experience.
Juryn jäsen Stockholm Fringe Festival
Te olette juuri niitä taiteilijoita, joiden vuoksi halusimme järjestää tämän festivaalin.
Organizer, Stockholm Fringe Festival
2016: RECOVER LABORATORY X SUOMENLINNA
Helsinki, Suomenlinna (FIN)
Viaporin Kekri, 5.11.2016
Recover Laboratory X Suomenlinna teoskokonaisuuteen Viaporin Kekrissä kuului kaksi erillistä teosta: Creutz Edition ja Riffle Edition.
Creutz Edition luikerteli kaponieeri Blomcreutzin ikivanhoissa tunneleissa. Se oli yhtenäinen, vapauden ydintä etsiskelevä labyrinttiteos täynnä nykysirkusta, performanssia ja taidetta. Esiintyjät tutkivat vankeuden ja vapauden konfliktia vanhoissa poliisikoulun tunneleissa esiintyessään. Riffle Edition oli suuri audiovisuaalinen liveinstallaatio vanhassa Kiväärigalleriassa. Kävijät pystyivät jättämään jäljen interaktiiviseen teokseen.
CREUTZ EDITION:
Ohjaus: Miradonna Sirkka & Sofi Häkkinen
Tuotanto: Inna Huttunen

Videosuunnittelu: Anna Björklund
Vieraileva taiteilija: Jesse Avdeikov
Ääni ja valo: Jaakko Törmänen, Sofi Häkkinen, Otto Mikkonen
Pukusuunnittelu: Hanna Herva
Esiintyjät: Anna Kankila, Ilkka Virkkunen, Ramona Reinvall, Miradonna Sirkka, Hundu
RIFFLE EDITION
Ohjaus: Miradonna Sirkka & Sofi Häkkinen
Tuotanto: Inna Huttunen

Video ja valo: Anna Björklund, Inna Huttunen, Sofi Häkkinen

Musiikki: Samuli Kivelä

Kiitos: Katja Meriläinen, Cao Nhi, Ta Thi Kanh Chi, Mt Abu Hanif, Riikka Ojala, Jukka Ahonlehti, Hanna Herva, Jaakko Törmänen, Mia Rantavaara, Lauri Vanhatalo, Henri Honkanen, Pyry Arkimaa, Jesse Avdeikov, Otto Mikkonen, Hanna Herva
2016: RECOVER LABORATORY // VIIKINMÄKI
Helsinki, Viikinmäen jätevedenpuhdistamo (FIN).
Tervetuloa.
Nyt ovien sulkeuduttua ymmärtänet olevasi yksin täällä tiedostavassa kokonaisuudessa. Olet yksi niistä monista muukalaisista, jotka kulkevat tätä tietä. Tietystä näkökulmasta katsottuna me kaikki olemme muukalaisia tässä maailmassa. Onnekkaina ymmärtävinä olentoina meillä on vapaus ajatella. Vapaus ajatella, tiedostaa tekemämme valinnat.

Emme tiedä miksi olemme täällä, minkä vuoksi olemme täällä tai kuinka kauan tulemme olemaan täällä. Voimme kuitenkin löytää keinoja nauttiaksemme lyhyistä maailmankaikkeudelle merkityksettömistä elämistämme.

Syntymästämme saakka kohtaamme rajoituksia ja sääntöjä, joita toiset muukalaiset ovat meille luoneet. Täällä aiomme rikkoa näitä sääntöjä. Asetelmaa vaihtamalla saatamme huomata, että luonnollisimmat vaistomme tukahdutetaan moraalien ja lakien nimissä.

Ajatuksissamme meidän täytyy rakentaa suojia selvitäksemme sääntöjen verkostossa, suojataksemme vapaita sielujamme ja mieliämme. Suojia tehtyinä käytöstavoista ja yksinäisyydestä ihmisten keskellä. Nyt sinulla on vapaus päästää irti. Täällä sinä, me kaikki, olemme yksin, ymmärtääksemme miksi olemme.
Ohjaus: Miradonna Sirkka
Visuaalinen ohjaaja: Sofi Häkkinen
Tuotanto: Miradonna Sirkka & Sofi Häkkinen

Valosuunnittelu: Alina Pajula
Äänisuunnittelu: Jaakko Törmänen, Samuli Kivelä & Otto Mikkonen
Videosuunnittelu: Anna Björklund & Anna-Mari Nousiainen
Pukusuunnittleu: Hanna Herva.

Esiintyjät: Anna Valpuri Kankila, Hedda Liukkala, Miradonna Sirkka, Ilkka Virkkunen, Pauliina Toivio, Maiju Saarimaa & Miikka Kauppinen, Heidi Miikki & Jenny Mansikkasalo, Alina Pajula, Inna Huttunen, Sofi Häkkinen, Ramona Reinvall, Annemari Kiviniemi, Sonja Silvander, Myrsky Rönkä

Yhteistyössä: Helsingin seudun ympäristöpalvelut - kuntayhtymä HSY
Kiitos: Suomen kulttuurirahasto, Taike, Åbo Svenska Teatern, Teatterikorkeakoulu, Sonic Pump Studios, 24Rent.fi, Woods Helsinki, Sirkus Unioni, Woltti sirkus, Anni Metsälehto, Inna Huttunen, Annemari Kiviniemi, Mia Rantavaara, Outi Heikkinen, Anna Pesonen, Sara Vertanen, Sara Mörö, Iida-Liina Linnea, Mika Alatalo, Lauri Vanhatalo, Jarkko Laaksonen, Mika Jokela
Vaikka tunsinkin itseni ensin varautuneeksi, kyseessä oli yksi parhaista promenadi-esityksistä, joita olen nähnyt.
Light & music -blogger at lily.fi
Recover Laboratory on kansainvälisen tason teos, ja se on sitä monista uniikeista syistä.
City.fi
2015: RECOVER LABORATORY // KAKOLANMÄKI
Turku, Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo (FIN)
Tämä toinen versio Recover Laboratoryn maanalaisesta taidekokemuksesta järjestettiin Turun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamossa. Aurajoen alaisissa tunneleissa tapahtunut esitys veti kaikki kymmenen näytöstä loppuunmyydyiksi.
Ohjaus: Miradonna Sirkka
Visuaalinen ohjaus: Sofi Häkkinen
Tuottaja: Emilia Hiltunen

Äänisuunnittelu: Otto Mikkonen
Videosuunnittelu: Anna Björklund & Sofi Häkkinen
Valosuunnittelu: Visa Niemelä

Esiintyjät: Pauliina Toivio, Ramona Reinvall, Ilkka Virkkunen, Myrsky Rönkä, Heidi Miikki, Lida Kuusisto

Yhteistyössä: Turku Waste Water Treatment Plant, Kakolanmäki, and staff
Kiitos: Åbo Svenska Teatern, Turun ammattikorkeakoulu, Stadin ammattiopisto,Tampereen ammattikorkeakoulu
2014
2014: RECOVER LABORATORY // KÖYSITEATTERI
Turku, Köysiteatteri (FIN)
Ensimmäinen Recover Laboratoryn labyrintti, josta matkamme alkoi.

Ohjaus, käsikirjoitus ja kaikki muu: Miradonna Sirkka
Esiintyjät: Pauliina Toivio, Nina Ervasti, Myrsky Rönkä, Maiju Saarimaa, Ilkka Virkkunen, Nea Kolehmainen
Musiikki: Otto Mikkonen
Lavastus: Pinja Junninen

Kiitos: Lauri Tuhkanen, Hedda Liukkala, Ville Saarikoski, Emilia Hiltunen